maandag 10 december 2012

Mens en Medemens: Ethisch Dilemma


Droombaan



Het is de leukste baan van de wereld! Het eerste gesprek ging goed, en je kijkt uit naar het tweede. Maar nu blijk je zwanger te zijn. Hier ben je dolgelukkig mee, maar hoe moet het nu met die baan?

Je hebt gesolliciteerd op je droombaan. De functie van PR-medewerker bij een klein theaterbureau lijkt je fantastisch. Bij het eerste gesprek klikt het uitstekend met de directeur en je toekomstige collega. Zij leggen uit dat het komende jaar een cruciaal jaar wordt voor het bureau; er komen een aantal grote voorstellingen aan, en het is belangrijk dat de PR hieromheen goed geregeld wordt. Gezien het huidige politieke klimaat lijken bezuinigingen op de subsidiestroom niet te voorkomen, er moet dus voor andere inkomsten worden gezorgd. Het lijkt je leuk om hier aan mee te werken. De directeur geeft ook aan jou een goede kandidaat te vinden.

Twee dagen voor het tweede gesprek kom je er achter dat je zwanger bent. Wat nu? Over een maand of zes zul je minstens vier maanden niet kunnen werken, en dat is net midden in het drukke theaterseizoen. Moet je dit melden bij het arbeidsvoorwaardengesprek of niet?
Deze situatie is een perfect voorbeeld van een ethisch dilemma. Bij een ethisch dilemma is er vaak twijfel over wat goed of wat slecht is. De keuze van een persoon hangt van het karakter en de waarden van deze persoon af. Deze vrouw moet kiezen tussen carrière maken en haar zwangerschap. Voor vele vrouwen is dit een moeilijk onderwerp, omdat ze vrouw zijn hebben ze minder kans op hoge functies binnen een bedrijf. Ik verwijs even terug naar mijn blogbericht bij mens en samenleving. Vrouwen raken minder snel aan een hogere functie, en zwangerschappen zijn daar een oorzaak van. Ook daardoor komen ethische vragen op bij vrouwen, zoals in dit voorbeeld. Ik vind persoonlijk dat dit geen ethische vraag zou mogen zijn. Vrouwen hebben recht op een gezin en een gezinsleven, en ja, daar hoort een zwangerschap bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten